30 طلبه خواهر به ازای هر 10 هزار نفر زن در کشور داریم

صدیقه افشار در نشست خبری آغاز پذیرش و جذب حوزه های علمیه خواهران سراسر کشور گفت: در حال حاضر به ازای هر 10 هزار زن 30 طلبه زن وجود دارد که این آمار قابل توجهی نیست و قابلیت این را برای توسعه و نیازی که وجود دارد برنامه ریزی کنیم.

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری حجت الاسلام والمسلمین مجتبی فاضل، مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران و صدیقه افشار، معاون آموزشی حوزه های علمیه خواهران به مناسبت آغاز پذیرش و جذب حوزه های علمیه خواهران سراسر کشور امروز دوشنبه، اول اردیبهشت در سالن اجتماعات مدیریت حوزه علمیه خواهران استان تهران برگزار شد. حجت الاسلام مجتبی فاضل، مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران در این نشست بیان کرد: از امروز فصل جدیدی از پذیرش و جذب حوزه های علمیه خواهران رقم می خورد. آنچه در حوزه های علمیه رخ می دهد مرهون تلاش های امام صادق(ع) است که در پی آن بیش از هزار سال این روند تحکیم شده است. امام صادق(ع) روایتی را از پیامبر(ص) می فرمایند که طلب علم فریضه است و خدا کسانی که به دنبال علم می روند را دوست دارد؛ یعنی دنبال علم رفتن واجب محکم و استوار است و بر هر مسلمانی واجب است که به دنبال علم برود. وی ادامه داد: کسی که دنبال علم است از مطهرین است. شروع سال تحصیلی تقارن خوبی با تولد امام صادق(ع) دارد. امیدواریم که ما ادامه دهنده راه ائمه(ع) باشیم. امام صادق(ع) و امام باقر(ع) مدرسه بزرگی ایجاد کردند که می تواند دنیا و عقبای بسیاری از انسان ها را تأمین کند. گفته شده که زکریا رازی توانسته از خرمن مکتب امام صادق(ع) خوشه ای بچیند و این نشان می دهد که این مکتب به حوزه های مختلف از جمله طبیعیات هم توجه داشته است. مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران درباره آمار طلاب حوزه های خواهران بیان کرد: مرکز حوزه علمیه خواهران نزدیک به سه دهه است که ایجاد شده و چهل سال است که مرکز جامعه الزهرا فعالیت می کند که تاکنون بیش از صد هزار نفر در جامعه الزهرا و کم تر از این تعداد در حوزه های علمیه خواهران حضور داشته و تحصیل کرده اند.

بی تفاوت نبودن حوزه های علمیه نسبت به نابسامانی های اجتماعی

فاضل اظهار کرد: امروز کنشگری در عرصه فعالیت های دینی در حال توسعه است، حوزه به عنوان یک نهاد دینی نمی تواند نسبت به نابسامانی های اجتماعی مثل اعتیاد بی تفاوت باشد به همین دلیل سمن های مختلفی در حوزه های مختلف اجتماعی تشکیل شده است و طلبه ها در آن فعالیت می کنند. کشور در سال های اخیر حوادث غیرمترقبه ای را تجربه کرده است و نقش خواهران طلبه را در این حوادث مانند سیل، زلزله و... شاهد بودیم. خواهران طلبه بسیاری در همایش «ایران همدل» که پویشی برای بازسازی غزه بود شرکت کردند که در این همایش 14 کیلو طلا جمع شد.

مطلوب نبودن شرایط جذب طلاب

فاضل با بیان اینکه سیاست های جمعیتی کشور سبب شده تا جذب داوطلب در همه حوزه ها علمی و دانشگاهی از جمله حوزه های علمیه کاهش پیدا کند گفت: ما در جذب طلبه نسبت به سال گذشته شاهد کاهش نبوده ایم. زمانی تا 36 هزار نفر جذب داشتیم نرخ رشد جمعیت با کاهش مواجه شده است ما امکانات و استعداد پذیرش تعداد بیشتری از داوطلبان موجود را داریم. حضور در حوزه های علمیه نیازمند کنکور، مصاحبه علمی، شرط معدل و شرط سنی است و افراد بر اساس به گزینی جذب می شوند. شرایط جذب طلبه خیلی مطلوب نیست اما در وضعیت سختی هم قرار نداریم. افرادی که این استعداد را در خود می بینند که می توانند افتخار شاگردی امام صادق(ع) و سربازی امام زمان(عج) را داشته باشند، درهای حوزه های علمیه به روی این افراد باز است و می توانند در حوزه های علمیه حضور پیدا کنند. مدارس حوزه های علمیه مدارس تازه ساخت هستند و آمادگی داریم که استقبال خوبی که از خواهران داشته باشیم. وی اظهار کرد: نیازهای نوپدید در حال افزایش است و این موضوع می طلبد تا حوزه های علمیه با تعداد افراد بیشتری فعالیت کنند. رشته های جدیدی باید ایجاد شود تا افراد در حوزه های مختلف فعالیت کند. با شروع کرونا در سال 1398 مرکز خواهران حوزه های علمیه اولین سازمانی بود که در فضای مجازی حضور یافت و کلاس های غیرحضوری برگزار کرد. استفاده از هر فناوری که بتوان برای بهبود آموزش، پژوهش و اخلاق و تربیت استفاده کرد مجاز است و هوش مصنوعی هم یکی از این ابراز ها است.

آمادگی برای انتقال ریاست حوزه علمیه خواهران به یک زن

مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران درباره علت ریاست یک مرد بر حوزه علمیه خواهران گفت: آمادگی این را دارم تا این سمت را به یک خواهر از حوزه علمیه منتقل کنم اما سنخ برخی از کارها و دوندگی های اجرایی نیازمند فعالیت هایی است که ممکن است مناسب شأن یک خانم نباشد. برنامه هایی طراحی شده است تا در 1414 به افق هایی دست یابیم که یکی از این افق ها مدیریت زنان در حوزه های مختلف است که امیدوارم تا آن زمان برای دست یابی به این افق همراهی هایی صورت بگیرد. اگر ما در حوزه مشغول به فعالیت هستیم به عنوان تسهیلگر حضور داریم.

مزایای علمی و استخدامی یکسان برای حوزویان

صدیقه افشار، معاون آموزشی حوزه های علمیه خواهران در این مراسم بیان کرد: امروز آغازین روز پذیرش داوطلبان در مدارس علمیه در سراسر کشور در مقاطع مختلف است که پذیرش تعدادی از این مدارس بعد از پایان دوره متوسطه شکل می گیرد که دانش آموزان می توانند بعد از به پایان رساندن این دوره بدون گذراندن دوره دبیرستان و بعد از سپری کردن یک دوره دوساله مقدماتی وارد آموزش عالی شوند و با گذراندند پنج سال دوره عمومی مدرک سطح دو حوزه را دریافت کنند و بر اساس مصوبه 368 شورای عالی انقلاب فرهنگی از همان مزایای علمی و استخدامی فارغ التحصیلان دانشگاه ها برخوردارند. وی ادامه داد: ما برای پذیرش داوطلبان دوره متوسطه اول شرایط خاصی داریم و کادر، فضا و اساتید مدرسه الزامات خاصی را دارند که متناسب دوره نوجوانی است و همه مدارس مجوز برای اقدام در این موضوع ندارند. مقطع دیگری که پذیرش داریم پایان دیپلم است که افراد بعد از دریافت مدرک دیپلم می توانند ثبت نام خود را به صورت مجازی انجام دهند. فارغ التحصیلان دانشگاه نیز با لحاظ شرایطی می توانند در سطح دو مدارس ثبت نام کنند و این مزیت فراهم شده تا در بیش از 70 رشته همسو با تحصیلات حوزوی، معادل سازی انجام شود و پس از طی کردن دوره کوتاهی برای سطح وارد آموزش عالی و سطح سه حوزه شوند. معاون آموزشی حوزه های علمیه خواهران افزود: حدود 19 رشته در سطح سه فعال است که به صورت حضوری و غیرحضوری برگزار می شود. برای امسال هشت رشته گرایش برای ورود به سطح چهار حوزه داریم که شرط ورود به این سطح، اتمام سطح دوره سطح سه است.

دست یابی به فقاهت قله نهایی طلاب

وی با بیان اینکه هفتاد درصد داوطلبان برای مقطع عمومی و سطح دو و 30 درصد برای سطح عالی و تخصصی سطح چهار داوطلب می شوند گفت: هدف و قله نهایی برای طلاب دست یابی به فقاهت است تا به دین شناسی در حد اعلی دست یابند. اکنون بیش از هزار طلبه شاغل به تحصیل داریم و نزدیک به همین تعداد نیز فارغ التحصیل داشتیم. همچنین در حال برنامه ریزی و اجرای دوره های عالی که هم تراز دوره پسادکتری هستیم که به زودی آغاز خواهد شد. افشار با بیان اینکه تلاش داریم تا از بستر فضای مجازی برای آموزش ها استفاده کنیم گفت: بیش از 450 مدرسه خواهران وجود دارد که در مقاطع خاص یا همه مقاطع در حال فعالیت هستند و مرکز مدیریت در 28 استان کشور فعالیت می کند و سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی به صورت مستقل فعالیت می کنند. اکنون بیش از 50 هزار طلبه در حال تدریس هستند که اکثریت آنها ایرانی هستند و یک درصد از طلبه ها هم از اتباع کشورهای مختلف حضور دارند که در مرکز جامعه المصطفی مشغول تحصیل هستند.

سختی های ورود به حوزه های علمیه

وی در ادامه اظهار کرد: توجه به کیفیت در حوزه های علمیه اهمیت ویژه ای دارد و برای ورود افراد به حوزه فیلتر هایی ایجاد شده است و در ابتدا افراد به صورت آزمایشی جذب می شوند؛ بنابراین ورود به حوزه های علمیه آسان نیست. ارتقاء استانداردها سبب شده تا با کاهش جذب مواجه باشیم. ما در حال افزایش ظرفیت هستیم و موظفیم در برنامه پنج ساله پذیرش خود را از دوره متوسطه اول افزایش دهیم؛ زیرا افراد در این دوره تربیت پذیر تر هستند. در حال حاضر به ازای هر ده هزار زن 30 طلبه زن وجود دارد که این آمار قابل توجهی نیست و باید برای توسعه و نیازی که وجود دارد برنامه ریزی کنیم. افشار با اشاره به استفاده هوش مصنوعی در حوزه های علمیه اظهار کرد: در حال برنامه ریزی برای استفاده از هوش مصنوعی و کاربرد آن در فضای آموزشی برای طلبه ها هستیم و هوش مصنوعی خود موضوع مطالعه است که تأثیرات آن را بررسی کنیم.

توجه به اشتغال طلبه ها

افشار در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر وضعیت اشتغال زنان طلبه و فرصت های موجود برای آنها بیان کرد: همه امکانات و خدماتی که مناسب با سطح تحصیلی طلاب است در آزمون های استخدامی در نظر گرفته شده است البته زمینه های کاری در برای طلبه ها محدودیت هایی وجود دارد که در حوزه های تبلیغی، آموزشی، مشاوره ای، پژوهشی و مدیریتی در نظر گرفته شده است؛ بنابراین طلبه هایی که فارغ التحصیل می شوند در آزمون های فراگیری که اعلام می شود شرکت می کنند و مشغول می شوند. همچنین مبارزه با آسیب های اجتماعی از جمله مواردی است که طلبه ها به آن اشتغال دارند و بیشترین حوزه فعالیتی آنها است.

شاغل بودن همه طلبه های زن

در ادامه حجت الاسلام فاضل، مدیر حوزه های علمیه خواهران استان تهران در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا گفت: طلبه زن فارغ التحصیل نداریم که شاغل نباشد و آنچه را آموخته است به کار نگیرد. بخش اعظمی از فارغ التحصیلان مشغول فعالیت در حوزه های فرهنگی، پژوهشی، تعلیم و تربیت، مشاوره و... هستند. نقطه مطلوب ما این است که هر خواهر طلبه ای کارشناس رسمی دین شود و لازمه این کار وجود برنامه هایی در این راستا است و این امر با مشغول شدن در کارهای اجرایی هم سنخ نیست. انتهای پیام

نظرات

captcha